Изследвания за доказване на SARS-COV-2 (COVID – 19) инфекция

Лаборатория Бодимед провежда  изследвания за доказване на SARS-COV-2 (COVID – 19) инфекция чрез PCR (Polymerase Chain Reaction) метод, който към момента е приет  за „златен стандарт“ в лабораторната диагностика на този патоген.

За изследването се взимат носен и гърлен секрет със стерилен тампон.

Срокът за получаване на резултати е 48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

Важно е да се знае, че това изследване при безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен.

Лабораторията предлага и тестване на кръвни проби за откриване на  IgM и IgG антитела срещу SARSCoV2 за имунна реакция на организма към инфекцията с вируса (метод ECLIA), който е по-надежден от „бързите“ тестове.

За извършване на анализа е необходима венозна кръв. В резултата се отразява присъствието (положителен) или отсъствието (отрицателен) на двата класа антитела и се дава съответната интерпретация.

Взимането на проби (секрети и кръв) се осъществява по следния начин:

    1. Във филиала ни в кв. Люлин, ул. 400 № 56, ет. 1, (метростанция Люлин до Технополис)
    2. Във филиала ни в кв. Младост 1, блок 53 (зад онкодиспансера)
    3. Във филиала ни жк. Дианабад, бул. “Никола Габровски”№16
    4. Извън лабораторията, след предварително записан час за домашно посещение. Пробите се взимат в работни дни, от специално обучено и защитено лице, спазвайки референциите на СЗО.

Преди взимане на пробите е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса и да попълнят декларация за информирано съгласие, която можете да изтеглете тук и да попълните предварително.

Препоръчва се тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар, поради спецификата им и уместността за използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.

За предварително записване на час за взимане на проби за Covid-19

тел. 02  9 863 864

Цена на тест Коронавирус (COVID-19)PCR  – 80,00 лв.

Цена на тест SARS-CoV-2-Ab /IgG+IgM/ – 25,00 лв.

Цена на услуга „Домашно посещение“ – 30,00 лв.

Цена на услуга “Пробовземане”  – 5,00 лв.

От 27.05.2020г. Лаборатория Бодимед има сключен Договор със Здравна каса и приема пациенти с направление за  „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ . За целта Лабораторията ще приема талони за „Направления за медико-диагностична дейности (бл. МЗ-НЗОК №4а)“