Глутенова ентеропатия

Все повече хора развиват непоносимост към храни, дължаща се основно на променените изкуствено създадени продукти.

Една от най-често срещаните хранителни непоносимости – тази към глутена, засяга около 1% от населението. Причинява се от реакцията на имунната система към глиадина – глутенов протеин, които се съдържа в пшеницата, но също и към сходни протеини – в ечемика (хордеин) и ръжта (секалин).

Симптомите започват най-често в детството след захранване с брашно и продукти съдържащи глутен. Вторият пик на болестта е между 20 и 40 години и третият пик е след 60 годишна възраст.

Заболяването има две клинични форми:

  1. Класическа – диария; подуване на корема; гадене; малабсорбция
  2. Некласическа – оплаквания извън гастроинтестиналния тракт – хематологични; неврологични; дерматологични; остеопороза.

Характеризира се с имнно-медииран възпалителен отговор от страна на чревната лигавица след прием на глиадин. Основна роля се пада на ензима tTG (тъканна трансглутаминаза), който деамидира глиадиновите пептиди, образувайки DGP.

Когато се увреди чревната лигавици от това въздействие се развива цьолиакия. С течение на времето тази увреда на лигавицата на тънките черва пречи на абсорбцията на определени хранителни вещества (малабсорбция). Много често желязодефицитната анемия е единствен симптом на заболяването.

 

В имунологичната диагностика „златен стандарт“ все още се смята изследването на антитела срещу tTG – IgA. Ако anti tTG-IgA са отрицателни се изследва anti tTG-IgG и anti DGP-IgG или anti tTG-Screen и anti DGP-Screen.

Лечението е изключване от диетата на храни, съдържащи глутен.

Специалност: Гастроентеролог; Педиатър; Клиничен имунолог

Предтестова информация: Не е необходима специална подготовка

Подробно описание: Чувствителен специфичен скринингов тест за глутенова непоносимост и глутенова ентеропатия. Този тест извършва едновременно откриване на IgA и IgG антитела към деамидиран глиадинов пептид (DGP) и tTG (тъканна трансглутаминаза).